Een herbestemming van het voormalig Klooster tot 13 huurappartementen voor jonge starters.
De restauratie/renovatie van het klooster aan de Putselaan is een voorbeeldproject van herbestemming van een bestaand gebouw tot 13 appartementen. Het door brand geteisterde pand, dat dateert van voor 1928, is aan de sloophamer ontkomen door op flexibele wijze invulling te geven aan de behoefte naar woonruimte voor jonge starters, woonachtig in de omgeving van het klooster.
De indeling van de appartementen maakte het mogelijk om te kiezen voor kleinschalige groepsbewoning. De kamers kunnen individueel verhuurd worden, waarbij de keuken, badkamer, toilet en de verkeersruimten voor gemeenschappelijk gebruik zijn. Om te kunnen dienen als gemeenschappelijke ruimtes werden deze dan ook ruim gedimensioneerd. De realisatie van het plan is tot stand gekomen middels een verregaande samenwerking tussen opdrachtgever, architect, aannemer, dS+V (afdeling planbegeleiding) en afdeling monumentenbeheer van de gemeente Rotterdam. Het project aan de Putselaan is genomineerd geweest voor de Nationale Renovatieprijs.
Omdat reparatie in het werk een kwalitatief onacceptabel niveau zou opleveren, werden de door de brand aangetaste binnenwanden volledig omkleed met metalstud wanden.
De relatie tussen de uitstraling van het pand en de huidige normering op het gebied van isolatiewaarden, heeft er tijdens de uitvoering voor gezorgd dat er lang is gezocht naar esthetisch gelijkwaardige stalen kozijnen in combinatie met isolerende beglazing.
De plattegrond laat zien hoe de appartementen op verschillende manieren gebruikt kunnen worden. Het driekamerappartement kan door haar indeling ook verhuurd worden aan kleine vormen van groepsbewoning middels de verhuur van individuele kamers met gezamenlijk gebruik van keuken, badkamer, toilet en verkeersruimten.
Locatie:
Rotterdam
Opdrachtgever:
Estrade
Realisatie:
2001